Info-Benefiet Gentech Activisten in Portugal

Anti_GMO_Struggle_PortugalMonday April 21st 2008, Info-Benefiet Gentech Activisten in Portugal, Volkseten Vegazulu, 7pm

Op maandag 21 april zal er een info-benefiet plaatsvinden ter ondersteuning van gentech activisten in Portugal. Tegen enkele personen loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van de gedeeltelijke vernietigiging van een GM veld afgelopen zomer. De benefiet vindt plaats tijdens de Vega Zulu Volkskeuken in Joe’s Garage. Eten vanaf 7h.

In augustus van vorig jaar vond één van de grootste directe acties plaats in Portugal sinds na de postrevolutionaire periode in 1974. Meer dan 100 activisten maaiden er gedeeltelijk een GM veld in het zuiden van Portugal bedoelt voor commerciële cultivatie van GM Maïs.

De reactie van zowel de media als de overheid was bijna niet te overzien. Gedurende 2 weken was de zaak een vast nieuwsitem in zowel kranten als op radio en televisie. De ministers van interne aangelegenheden en landbouw voerden tegelijk een erg gemdiatiseerde criminaliserende campagne tegen de actievoerders. De gerechtelijke politie en de geheime dinestne namen de zaak erg serieus, en een gezamelijk onderzoek werd gestart. Ondertussen werden enkele personen geindentificeerd die een rol in de actie zouden gespeeld hebben. Afgelopen week verscheen dan een Europol document waarin duidelijk werd dat de Portugese politiediensten de actie onder de noemer terrorisme hebben geklasseerd.

Het is duidelijk dat men de voorwaarden is aan het creëren om verder te kunnen gaan met gerechtelijke vervolging van de vermeende verdachten personen.

Een spreker die werkt rond GMOs in Portugal komt toelichting geven over de situatie (In het nederlands of engels). Alle opbrengst gaat naar Portugal ter ondersteuning van de personen die momenteel in de zaak verwikkeld zijn.

Anti_GMO_Struggle_Portugal_2