Benefit for struggle against Gentrification in Jeruzalem neighbourhood in Amsterdam East

20160526_Benefit_for_struggle_against_Gentrification_in_Jeruzalem_neighbourhood_in_Amsterdam_EastThursday May 26th 2016, Benefit for struggle against Gentrification in Jeruzalem neighbourhood in Amsterdam East, Volkseten Vegazulu, 7pm.

Bewoners van de wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost verzetten zich al jaren tegen het voornemen van woningcorporatie Rochdale om hun sociale huurwoningen te slopen. Meerdere woonblokken bleven behouden, maar het voortbestaan van blok G&H staat momenteel op het spel. Wat ooit een parel was van de naoorlogse woningbouw wordt tot symbool van de hedendaagse gentrificatie.

De bewoners van Jeruzalem hebben zich altijd ingezet voor behoud van hun wijk en de betaalbaarheid van hun woningen. In 2009, na een felle strijd van de bewonerscommissie, zijn het stadsdeel, Rochdale en de monumenten organisaties overeen gekomen de wijk te vernieuwen. Een deel van de blokken kreeg de monumentenstatus toegewezen, de rest moest wijken voor nieuwbouw. Deze omstreden oplossing ging in 2010 in rook op toen Rochdale aankondigde last van de crisis en haar eigen wanbeheer te hebben. Bewoners en het stadsdeel waren ontsteld. De woningen waren namelijk dringend aan een opknapbeurt toe en er was veel tijd en energie in de in 2009 overeengekomen plannen gestoken. De daaropvolgende jaren was Rochdale voor een substantieel deel van de bewoners onzichtbaar in de wijk en werd achterstallig onderhoud steeds voelbarder en zichtbaarder.

Deze situatie waren een aantal bewoners van de Pasteurstraat en de Hugo de Vrieslaan in 2014 beu. Ze kwamen bijeen om zelf plannen te ontwikkelen en om de leefkwaliteit van de wijk te verbeteren. De bewoners werden enthousiast, namen het heft in eigen handen en brachten de net uitgeroepen participatiemaatschappij in de praktijk. Rochdale was allerminst gecharmeerd en kondigde begin 2015 alsnog de sloopplannen aan tijdens een emotionele bijeenkomst. Sindsdien wordt het mantra van de sloop herhaald en hebben vooral oudere mensen tegen hun zin in hun woning verlaten.

De bewoners uit blokken G&H hebben het er niet bij laten zitten. Inmiddels is er samen met LB-Architect een toekomstvisie geschreven. Daarin worden missie en doelen uiteengezet. De bewoners hebben zich verenigd in de Wooncoöperatie Jeruzalem. Een coöperatieve vereniging die aan momentum wint. Ondanks de verhuizing van verschillende bewoners met een stadsvernieuwingsurgentie is er steeds meer interesse van de huidige huurders die niet willen vertrekken uit Jeruzalem. Er bestaat veel onduidelijkheid over het aanbod en de plannen van Rochdale. Daarnaast worden de opties op de Amsterdamse woningmarkt steeds beperkter door de massale verkoop van sociale huurwoningen, terwijl Rochdale zich wederom als projectontwikkelaar voor het hoge segment opstelt. Hoog tijd om de corporatie aan haar verplichtingen te herinneren zich op haar kerntaken te concentreren en zich voor haar huurders in te zetten.

Het doel is uiteindelijk om de blokken G&H te behouden en een geheel te blijven vormen met de rest van de wijk. De wooncoöperatie hoopt daarbij ook op steun vanuit de rest van de wijk en andere bewoners van deze stad die zich niet met veel poen een plekje in het pretpark Amsterdam kunnen kopen.

Tijdens de benefiet zullen we het verhaal verder uitleggen, donatie gaan aan de wooncoöperatie aan de kosten voor campagnemateriaal bij te dragen. https://jeruzalem.amsterdam/

Volkseten Vegazulu is a people’s kitchen, every monday, 7pm, vegan food for 4€ or donation. All benefits go for social & political struggles. No reservation. From September, the people’s kitchen is also open on thursday.

We’re always looking for cooks. Any help is welcome in the kitchen. Experience not required. Enjoying it is a must. If you want to know which days are still available in the schedule, send an email to joe [at] squat [dot] net and book yourself the night. You can, of course, also participate by rolling up your sleeves and doing the dishes.