Benefiet eten voor waterdichte patentwet voedselgewassen

Donderdag 14 december 2017, Benefiet eten voor waterdichte patentwet voedselgewassen, Volkseten Vegazulu, 7pm.

Grote bedrijven zoals Monsanto en Syngenta vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit, waarvoor er al ruim honderd zijn verleend. Er werd bijvoorbeeld al patent verleend op paprika’s met een natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten, meeldauwresistentie bij uien, en op bepaalde eigenschappen voor sla (langer vers blijven en ziekteresistentie) waar wel honderderden soorten sla onder vallen. Daarmee krijgen die multinationals de eigendomsrechten over zaden, planten en vruchten waar een 100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel macht. Met rampzalige gevolgen:

– de prijzen gaan flink omhoog
– er komt veel minder keuze in de winkel
– andere kwekers mogen de zaden niet vrij meer gebruiken voor de ontwikkeling van verbeterde en nieuwe rassen
– minder soorten: voedselzekerheid in gevaar bij ziektes
– de controle over de wereldwijde zaad –en voedselproductie komt bij enkele multinationals te liggen

Na veel maatschappelijk protest besloot de EU afgelopen februari dat er geen patenten meer op natuurlijke eigenschappen (evt. middels klassieke veredelingsmethodes verkregen) van planten en dieren mag worden afgegeven, slechts wanneer het gaat om een (gentech) innovatie. In juni heeft het Europees Octrooibureau hiervoor de regels aangescherpt, maar waterdichte wetgeving ontbreekt nog en dat is in de strijd tegen dit toe-eigenen van de natuur door multinationals wèl hard nodig: Zo won Monsanto vorige maand helaas nog de rechtzaak tegen het aan hen verleende patent op een klimaataanpassende eigenschap van 250 soja-soorten en heeft het bedrijf hiermee de monopolie gekregen op het toekomstig gebruik van honderden natuurlijke DNA-variaties in sojabonen. Een bedrijf kan namelijk met een nieuwe veredelingstechniek (die wel octrooieerbaar is) een natuurlijke eigenschap inbouwen in een plant en vervolgens een claim leggen op alle planten met diezelfde (natuurlijke) eigenschap. Daarnaast blijft het mogelijk om patenten aan te vragen op planten en dieren met een eigenschap die het gevolg is van een spontane mutatie terwijl dit toch moeilijk een uitvinding genoemd kan worden. Ook blijven de reeds afgegeven patenten geldig. Dat schiet niet op!

Met de campagne ‘De Grootste Zaadbank van Nederland’ probeert Bionext mensen over deze risico’s te informeren en op ludieke wijze zaden van speciale rassen ui, komkommer, sla, pompoen en meloen (die waarschijnlijk zouden verdwijnen als de patenten doorgaan) veilig te stellen in de vriezers bij mensen thuis. Zo liggen er al in 4100 persoonlijke ‘filiaaltjes’ van len’ zaadjes.’De Grootste Zadenbank’ zaadjes.
Met het geld voert Bionext verder campagne en lobby voor een definitief verbod op patenten op planten en dieren, om de Europese patentwet geheel waterdicht te krijgen zodat multinationals er geen mazen in vinden om alsnog de natuur en ons voedsel toe te eigenen, en om rechtzaken te voeren om reeds verkregen patenten in te laten trekken (waaronder het hoger beroep van hierboven vermelde zaak tegen het soja-patent van Monsanto).

Kom vanavond lekker een bordje eten, en donneer voor een waterdichte patentwet. Zakjes van de ‘bedreigde zaden’ uit de campagne zijn dan ook te koop, voor wie ook ‘filiaalhouder’ van de grootste zaadbank wil worden.

Meer info: www.degrootstezaadbank.nl

Volkseten Vegazulu is a people’s kitchen, every monday and thursday, all year long. We are remaining closed if no one is volunteering to cook. Keep an eye on this page to make sure we are open. Door opens at 7pm. Vegan food for 4€ or donation. All benefits go for social & political struggles. No reservation.

Have you ever considered cooking at Joe’s Garage with your friends? We’re always looking for cooks. Any help is welcome in the kitchen. Experience not required. Enjoying it is a must. If you want to know which days are still available in the schedule, send an email to joe [at] squat [dot] net and book yourself the night. You can, of course, also participate by rolling up your sleeves and doing the dishes.