Infoavond vreemdelingendetentie en NNers

Thu 06.12.2007 – De overheid heeft een nieuwe strategie bedacht om politieke activisten die beslissen NN te blijven, onder druk te zetten. Op 6 december 2007 komt er een infoavond hierover en over de gebeurtenissen sinds de laatste ontruimingsgolf. Een activist zit nog steeds in vreemdelingendetentie.

* Staat gebruikt vreemdelingendetentie om NN activisten te vermorzelen
* Infoavond Joe’s Garage (PS28) donderdag 6 december [http://guantanamobay.nl]

Zoals velen van jullie al weten was er een ontruimingsgolf in Amsterdam op 30 oktober 2007. Bij de ontruiming van Damrak 16 werden elf activisten opgepakt en voor enkele dagen in de bak gezet. Bijzonder hieraan is dat al de activisten wiens naam de politie onbekend was, overgebracht werden naar vreemdelingendetentie nadat zij vrijgelaten waren.

De vreemdelingenpolitie vertelde de negen activisten, twee vrijgesproken activisten inbegrepen, dat zij pas vrijgelaten zouden worden als zij hun identiteit zouden prijsgeven. Hierop besloten zeven activisten om hun paspoort te tonen. Een activist bleef een maand lang in vreemdelingendetentie zitten voordat zij haar paspoort toonde. De laatste activist zit echter nog steeds in vreemdelingendetentie omdat zij weigert te wijken voor hun tactiek en haar naam te geven. Zij wordt op dit moment in het Schiphol-uitzetcentrum vastgehouden en zij heeft veel steun van ons nodig.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Amsterdam dat de staat vreemdelingendetentie op zo’n stelselmatige manier tegen activisten gebruikt om ze ertoe te dwingen hun identiteit vrij te geven. Dit is overduidelijk een nieuwe strategie van repressie en is ook toegepast bij acties in Utrecht en in Amsterdam ook al vaker sinds de ontruimingsgolf.

Deze strategie heeft potentieel nare gevolgen voor de rechten van niet alleen activisten maar ook van mensen in het algemeen, omdat de staat bezig is met het willekeurig verdraaien van haar eigen wetten teneinde mensen in bewaring te stellen.

Bij Joe’s Garage (Pretoriusstraat 28, Amsterdam) op 6 december om 20.00 u vindt er een infoavond hierover plaats. We zullen informatie geven over hoe het gaat met de NN activist, en hoe wij haar kunnen ondersteunen. Bovendien willen wji deze ontwikkelingen in een bredere context bekijken en de mogelijkheid bespreken van een campagne om dit repressiemechanisme een halt toe te roepen. Dit is belangrijk voor ons allemaal. Kom!

* Er is ook Voku die avond. Als je wilt eten dan moet je Pretoriusstraat 28 tussen 12u en 17u bellen om te reserveren, 020-4634380.
* Op dezelfde dag wordt er hierover bij de Commissie Algemene Zaken (van de centrale stad) ingesproken. Voorverzamelen om 12.30u bij Fort van Sjakoo.