Infoavond Antifa-activisten UK / Filmavond met ‘Antifa, Skinhead Hunters’ and ‘The 43 Group’

Zondag 9 oktober: vanaf 20u, infoavond met twee documentaires (‘The 43 Group’ en ‘Antifa: Skinhead Hunters’) over de strijd tegen opkomend fascisme in Londen vlak na de Tweede Wereldoorlog en het Parijs van de jaren tachtig. De avond staat in het teken van de recentelijk veroordeelde Britse antifascisten.Recentelijk werden in Groot-Britannië zeven antifascisten veroordeeld voor ‘samenzwering tot openlijke geweldpleging’ (conspiracy to cause violent disorder). Vier personen werden onmiddellijk tot 21 maanden celstraf veroordeeld, twee anderen tot 18 en 15 maanden. Vier anderen werden vrijgesproken, terwijl voor elf andere personen voor dezelfde aanklachten later dit jaar een rechtszaak wordt verwacht. Er is een solidariteitsfonds, The Cable Street Society, opgezet om de gevangenen in de bak, en ter bevordering van hun vrijlating, te ondersteunen. De opbrengst van deze avond gaat naar het solidariteitsfonds.The 43 Group (Graeme Kennedy, UK, 2000, 25′, english spoken, no dutch subtitles).
The 43 Group was an English anti-fascist group set up by Jewish ex-servicemen after World War II. They did this when, upon returning to London, they encountered British fascist organisations such as Jeffrey Hamm’s “British League of Ex-Servicemen” and later Oswald Mosley’s reformed fascist party, the Union Movement. The activities of these fascist groups included antisemitic speeches in public places, inciting racial hatred, and from the rank-and-file fascists, violent attacks on London Jews and Jewish property. Group members broke up far-right meetings, infiltrated fascist groups, and attacked the fascists in street fighting.

‘Antifa: Skinhead Hunters’, docu over de antifa-bendes die Parijs in de jaren 80 en 90 hebben schoongeveegd. De docu belicht de invloed die het nazisme en fascisme op de skinheadcultuur kregen in de jaren zeventig. Dit gebeurde niet alleen in Engeland maar ook in Frankrijk. Blanke, Noord-Afrikaanse en zwarte Afrikaanse jongeren die hiermee in aanraking kwamen, vormden in Parijs groepen om deze invloed in te dammen en de opkomst van het Front National te stuiten. De jongens die destijds in de diverse bendes zaten, worden nu geinterviewd over hun belevenissen en motivatie destijds.”