PS28: brief en inspraak deelraad

Maandag 15 mei 2005 gaat kraakgroep transvaal de nieuw gevormeerde commissie wonen van het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer informeren over de (nieuwe) situatie van het pand aan de pretoriusstraat 28. De al dat niet zo nieuwe eigenaaren hebben een bouwvergunning aangevraagd. Een eerdere vergunning werd in januari 2006 door het stadsdeel ingetrokken op basis van de wet BIBOB.

Nadat de misdragingen van de ‘oude’ eigenaar Joseph McCarthy in het openbaar waren gekomen, heeft het stadsdeel een al reeds verleende bouwvergunning in januari jl ingetrokken. Al in het voorjaar van 2005 heeft de belastingdienst beslag op het pand laten leggen. Ook was er een inval van de SIOD geweest in McCarthys kantoor in Amsterdam OudZuid. Het ging om winsten uit zwart werk en vermoedelijk witwassen van geld uit drugshandel.

Omdat de positie van de ‘oude’ huiseigenaar duidelijk niet meer houdbaar was, is hij simpelweg gestopt met het afbetalen van zijn hypotheek. In februari 2006 moest het pand geveild, maar werd door de ‘nieuwe’ eigenaars onderhands aangekocht, namelijk door de boekhouder van McCarthy, Pepijn Koch en zijn vrienden en dan voor een in verhouding veels te hoge prijs.

Opmerkelijk is dat nog de belastingdienst, nog de UWV een cent van de schulden terugbetaald kregen die dhr McCarthy daar heeft achtergelaten. De hele verkoopsomma ging namelijk aan de hypotheekbank. De hypotheek zelf was door bemiddeling van McCarthys toenmalige boekhouder J van den Elshout tot stand gekomen. Die deelde toen ter tijd een kantoor met NBC Roemburg en partners, wiens directeur Pepijn Koch nu zowel boekhouder van McCarthy is als medeeigenaar van de Pretoriusstraat 28.

Op de commisie vergadering gaat de kraakgroep haar onderzoeksresultaten presenteren. Een reeds aan alle raadsleden persoonlijk verstuurd brief en het bijhorend dossier is ook online te vinden onder:

https://squat.net/ps28/20060513briefdeelraad.html

De commissie vergadering vindt plaats op het stadsdeelkantoor de linneausstraat 89 en begint op 20.00.

Om 19.30 gaat de kraakgroep voor intereseerden een klein uitleg geven over de achtergronden, dit uiteraard in Joe’s Garage, pretoriusstraat 28, om dan samen na het stadsdeelkantoor te vertrekken.