Krachtwijken voor de Rijken?

Zaterdag 24 november 2007 is vanuit vanuit Joes garage in de amsterdamse traansvaalbuurt een bezoek toegebracht aan het grote ‘Krachtwijken’ openingsevenement in het passengerterminal aan het IJ. Bewonersorganisaties uit 40 ‘probleemwijken’ in Nederland waren uitgenodigdg om daar hun activiteiten aan elkaar en aan politici en ambtenaren te presenteren. De kraakgroep, als een van de meest actieve bewonersorganisaties in de Transvaalbuurt, heeft ook mee (en tegen!) gedaan, met agitprop theater, spandoek soep en bakfiets op 1 hoog. De boodschap was duidelijk een andere dan die de minister en de woningbouwverenigingen daar hebben verkondigt. (zie ook de aankonding)

Het enige niet commerciele spandoekHet enige niet commerciele spandoekHet passengerterminal hing vol met spandoeken van woningbouwverenigingen en overheidsinstanties (op 1 na, zie ook fotos!). De minister had een voormalige voetbalspeler als talkshow master ingehuurd, die mensen uit probleemwijken wijs wilde maken dat ze zoveel als mogelijk moesten ‘presteren’ om voor het ‘team’ in aanmerking te komen. Om veilig te stellen dat de boodschap ook over komt is is een dikke versterker en een 20 keer 15 meter scherm afgehuurd. De woningbouwverenigingen, hebben nog de dag daarvoor hebben laten weten, eigenlijk niets te willen afstaan van het geld van de uitverkoop van sociale huurwoningen. Toen een van hun directeurs op het podium stond, wilde het ook nog het publiek mee, toen hij vrijstelling van de vernootschapsbelasting eiste.

minister van voetbal en volksvermaak?minister van voetbal en volksvermaak?Het publiek bestond uit mensen uit heel Nederland die bij een of andere bewonersorganisatie betrokken zijn. Veel zulke klups hadden ook een kraampje De meesten hadden het over hun eigen activiteiten om hun buurt een beetje op te vrolijken. Uiteraard zaten er ook de usual suspects uit de sfeer van de volkshuisvesting tussen: de woonbond, de huurdersvereniging, de wijkcentra (zowel de echten als de HBO yuppen die zo doen als of) en een heleboel vergelijkbare groepen. Uiteraard was ook vertegenwoordigt, wat helaas hedendaags meer en meer de tegenpartij blijkt te zijn: de woningbouwcorporaties. Hun kraampjes werden vooral door hun ‘stagiaires’ bemand, compleet met T-Shirts en zonder enige sjoege van wat de positie van hun opdrachtgevers eigenlijk inhoudt. Na haar grote toespraak, waar ze op 100 db liet weten dat vooral de stem van de bewoners telt, liep de minister met de pers langs de kraampjes, schudde handen en verzamelde foldertjes. Wat met het toegezegde geld moest gebeuren en of dit geld er ook echt komt , kwam niet te spraken, laat staan dat er enige inhoudelijke discussie over de oorzaken van de problemen werd gevoerd.

bak fiets in de hal op 1 hoogbak fiets in de hal op 1 hoogDe kraakgroepen (Oosterparkbuurt en Transvaal) zonder kraam maar met agit-prop-theater laten horen en zien wie dan echt de problemen heeft, (namelijk Jan Klaasen en Katrijn, die dus GEEN woning kunnen krijgen in de Prachtwijken) en wie dan de veroorzakers van de problemen zijn: namelijk de huisbazen , vooraan de woningbouwstichtingen, die het sociale kapitaal aan het uitverkopen zijn en de overheden, die dat dan ook nog goedpraten en desnoods met de lange lat handhaven als het volk tegenstribbelt. Niet tegengehouden is deze keer de volkskeuken, die met bakfiets en soep via de lift tot in de grote hal op een hoog kon voordringen.

Krachtwijken zijn volgens de regenten buurten met een probleem. Dit betekend volgens hun business logic dan, dat er daar te veel arme mensen wonen, die men zo snel als mogelijk door productivere bewoners moet vervangen. Diegene die deze drempel halen mogen dan blijven, de rest wordt gewoon ontslagen naar een slechtere buurt of uberhaupt dakloos gemaakt. De prestatiedruk die op deze manier op de mensen uitgeoefend wordt, zorgt voor onrust die men dan met een veiligheidsaanpak probeert te beheersen. Behalve door het ook aanwezige SASHA en de kraakgroep is deze problematiek niet ter spraken gebracht.

dank ook aan: http://slimblijven.nl | http://squat.net/ps28 | http://squat.net/biko19 |
http://zeeburg.web-log.nl | http://sash.nl
zie ook: “Joes gaat naar het Krachtwijken gebeuren”

original van Gavroche op Indymedia.nl

minister met de neus op de feitenminister met de neus op de feiten

Jan Klaasen en Boris BoefJan Klaasen en Boris Boef

Jan Klaasen krijgt (geen) woning aangebodenJan Klaasen krijgt (geen) woning aangeboden

Jan Klaasen en Katrijntje op straatJan Klaasen en Katrijntje op straat