Bye Bye Belgium

26 Dec 2007 – 20:00

Docufictie van de RTBF journalist Philippe Dutilleul die werd uitgezonden op 13 december 2006. Het normale programma werd onderbroken voor “breaking news” over de onafhankelijkheidsverkaring door Vlaanderen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flemish_Secession_hoax
http://fr.wikipedia.org/wiki/Tout_%C3%A7a_(ne_nous_rendra_pas_la_Belgique)

Op 13 december 2006 werd de reguliere uitzending op RTBF onderbroken voor “Breaking News”. Wat volgde was een “speciale nieuwsuitzending” waarin de onafhankelijkheidsverklaring door het Vlaamse parlement gemeld werd. Anderhalf uur lang werd nieuwsverslaggeving en “reportages ter plaatse” vertoont. Onder meer een spontaan volksfeest op de grote markt van Antwerpen, de belgische vlag die gestreken werd op het paleis in Laken, de koning die naar Kinshasa vluchtte, grenscontroles die opgesteld werden waarbij onder meer een tram niet van Brussel naar Tervuren mocht zonder “douanecontrole”.

Op subtiele manier werd duidelijk gemaakt dat het om fictie ging.
Zo verscheen tijdens het eerste half uur af en toe “dit is misschien geen fictie” in beeld.
Toch brak er lichte paniek uit, de telefooncentrale van de rtbf werd platgebeld, na een half uur kwam een banner met “dit is fictie” in beeld.

De anderhalf uur durende reportage van Phillipe Dutilleul, die voor Strip Tease en Tout ça (ne nous rendra pas le Congo) reportages maakt en onder meer de strijd voor het behoud van het Hoppebos bekend maakte in Wallonie wordt op woensdag 26 december om 20.00u vertoont in Joe’s Garage, Pretoriusstraat 28, Amsterdam.