Benefiet voor Paraguay

Volkskeuken Vega Zulu, september 4th 2006, 18:00

In Paraguay werd afgelopen week hard gemobiliseerd tegen een conferentie over “verantwoorde” soja, een project van een aantal grote westerse NGO’s onder aanvoering van het Wereld Natuurfonds (WWF), samen met multinationals en regeringen. In de ‘Golf and Yaught Club’ van Asuncion, Paraguay, waren zij van 31/8 t/m 2/9 in alle luxe “oplossingen” aan het bedenken voor de problemen rond grootschalige sojateelt.

De productie van (gentech)soja, vooral als veevoer bestemd voor de Europese bioindustrie, leidt tot enorme ontbossing, milieuverontreiniging en landconflicten. In Paraguay gaat dit gepaard met toenemend geweld tegen boerenbewegingen en liquidaties van boerenaktivisten. Samen met paraguayaanse NGO’s organiseren deze bewegingen demonstraties en een paneldebat tegen het ‘greenwashing’ project van “verantwoorde soja”.

De opbrengst van dit benefiet-eten is bestemd voor deze mobilisaties, die een unieke samenwerking tussen de Paraguayaanse organisaties op gang heeft gebracht.

Zie voor meer info: www.baseis.org.py (spaans) of www.aseed.net of kom op 4 sept. naar Vegazulu. Graag reserveren voor het eten via 020-4634380.

Weet u dat we gentechlandbouw stimuleren door gangbare zuivel, vlees en eieren te eten? Teken de petitie voor etikettering, als u zelf wilt kunnen kiezen, op http://de.einkaufsnetz.org/gentechnik/grundlagen/21105.html.
In het veevoer zit veel gentechsoja en -maïs, die o.a. in Zuid-Amerika de bodem uitputten, miljoenen landarbeiders werkloos maken en waarvoor het Amazonewoud gekapt wordt.