Beetelling and Sushi night

banksybeeSunday 11th of March 2012, 8pm: Ideatelling presents: A Beetelling  “Let me tell you a story about our Food and the Bees, and the Flowers and the Trees”
An overview of some inspiring bee-ideas, what’s happening in their world, why should we care, and what if we do? Spoken word – 25 min.- and video fragments, English, by Geert Van Kerckhove.
While listening you can enjoy delicious vegan sushi, prepared for you by Joe’s Garage master chefs.
This night is part of Reclaim the seeds, taking place in Plantagedoklaan, through the neighbourhood and in De Valreep during the whole weekend. Reclaim the seeds: Saturday 10th of March: Think Global
11am-5pm seedexchangefair, free entrance @ Plantagedoklaan 12A
Workshops:
10-11am: Introduction to Seed saving Basics of saving and breeding for the hobbyist gardener + question round. (Bilingual: English and Dutch) by Nina Holland, Linder van Heerik, permaculture teacher and Patrick Wiebe, Bifurcated carrot
Voedselsoevereiniteit, Meike Vierstra A SEED Europe (Dutch) “Voedselsoevereiniteit plaatst de ambities en behoeften van hen die voedsel produceren, distribueren en consumeren centraal in voedselstructuren en het beleid, in plaats van steeds te buigen voor de eisen van de markt en grote bedrijven.”
Zaden zonder grenzen/ Semences sans frontières, Ariane Ghion, Kokopelli (Ndls) Zaden en teelthandleidingen om te oogsten en voedselsoevereiniteit te bekomen.
11u15 tot 12u45
European seedlaws, patenting en resistance Ariane Ghion, Kokopelli & Seedsoeverignitycampaign
Hoe houdbaar is ons landbouwsysteem? Linder van Heerik, permacultureel lesgever (Dutch) De machtsconcentratie in de landbouw neemt toe.Transitie is dringend nodig. Mogelijke oplossingen zoals permacultuur, biologische of biologisch-dynamische landbouw en agro-ecology zullen aan bod komen. Groentezaadteelt, René Groenen (Dutch)historisch en sociaal-economisch perspectief van uitgangsmateriaal Aan de hand van praktijkvoorbeelden veredeling (selectie) van nieuwe rassen, instandhouding en zaadvermeerdering van bestaande rassen.
2-3.30pm
Patentrecht versus kwekersrecht, pannel discussie, René Groenen, Loes Mertens, Bolster, Kempe van der Heide (NAV)(Dutch)
Can food movements influence the corporate food regime? Greet Goverde and Martha Jane Robbins (English) Reforms are needed to tackle the food crisis and the corporate foodregime; what alliances can effect change, in the Netherlands, the EU and worldwide?
Participatory breeding in a community garden and tree grafting, Patrick Wiebe (Englis) History of seed saving, introduction to plant breeding, blogactivities, seed networks, volkstuinen. The Seed Savers Exchange in the US and the politics surrounding that. Is the Svalbard Global Seed Vault saving the seeds of the world or creating even more monopoly? (first hour) Introduction workshop to three crafting (last 30minutes)
Ongoing:
Cityplot children activities and composting
Guerillagardening: from 10 am till 5pm making seedboms. Different topics throughout the day like edible flowers and veggies, insect appealing, soil-curing, golden combinations, anti-capitalist: the more you harvest, the more you get.
the mobiation project: service-desk for all your garden-construction problems” Mobile container gardening

Sunday 11th of March 2012: Act Local

Workshops @ Plantagedok 11am-12.30pm
Voedsel uit de regio; korte lijnen tussen producent en consument Meike Vierstra ( A SEED Europe, Versvoko), Annet Van Hoorn (Boerenstadswens) over volksmoesttuinen en Pieter Lammerts en Klaas Nijhof (De nieuwe ronde) over Community Supported Agriculture (Dutch)
Hoe maak ik van een stukje groen iets blijvends om groenten te verbouwen? (Linder, Swomp)

12.30-13.15 Lunch @ Plantagedok

1.30pm: collective departure to the Valreep, to set up a neighbourhood garden

2-6pm: Working in the garden @ De Valreep

6pm: Miso soup and lecture @ De Valreep: New discourses, Old dependencies: (re)colonizing seeds and lands”, Carolina Valladares – Acción Ecológica / Joanna Cabello – Carbon Trade Watch (English) Casestudy Kichwa community, Ecuador and Secoya’s people in the Amazon & grassroots resistance.

Uitwisseling van ideeën en ervaring voor buurtmoestuinders, permaculturelen en groene vingers.

8pm @ Joe’s Garage: Vegan Organic Sushi & Beetelling